В момента в Германия забрани за напускане на дома  има само

...
 В момента в Германия забрани за напускане на дома  има само
Коментари Харесай

Жертвите в Италия отново са рекорд - 627 на 20.03

 В момента в Германия забрани за овакантяване на дома  има единствено на обособени места. Например в град Фрайбург и в провинция Бавария. Там те влязоха в мощ от тази нощ. Провинция Райнланд-Пфалц пък забрани събиранията с повече от пет души.
" Тази събота е изключително значим ден "
Дали скоро и други федерални провинции ще вкарат забрани за излизане? Или може би ще бъде въведена възбрана за цялата страна? По думите на Хелге Браун, началник на кабинета на канцлерката Меркел, това ще зависи от държанието на германците в събота (21 март). " Ще следим държанието на популацията този уикенд ", разгласи политикът от ХДС пред списание " Шпигел ". " Тази събота е изключително значим ден, ще следим обширно. "

" Традиционно хората се събират в събота, тъй като тогава не работят. Но за жалост, сега сходни събирания не са вероятни ", сподели Браун и добави, че на тези срещи и излизания трябва да се постави край. " Ако хората не се съобразят с тази препоръка, ще се наложи да бъдат въведени по-строги ограничения, въпреки че ни се искаше да избегнем сходно нещо. "

В неделя канцлерката Ангела Меркел ще организира телефонна конференция с министър-председателите на федералните провинции. Тя ще разиска с тях потребността от забрани за излизане. Хелге Браун акцентира, че възбраната за излизане никога не е цел на държавното управление. " Първо се надяваме,че жителите ще схванат за какво е нужно да лимитират обществените си контакти, както и че ще го сторят. "

Забраната за излизане на открито би представлявала голям проблем за мнозина. Особено в градовете, където малко на брой разполагат с двор или огромен парцел. Да не забравяме, че някои жилища даже нямат балкон, разяснява " Дойче веле "

Броят на жертвите на ковид в Италия към този момент са 4032, като през днешния ден са умряли рекордните 627 души, сочат формалните данни. Заразените са 47 021. Най-засегнатата от болестта европейска страна още през вчерашния ден задмина Китай по брой на умрелите от болестта. В азиатската страна жертвите са 3248 при заболели към 80 967 души. Доста обезпокоително към този момент е обстановката и в  Испания, к оято измести Иран от третото място по брой на инфектирани с COVID-19. те към този момент са 20 412, а умрелите си 1041. Карантината в страната е удължена от 14 на 21 дни, само че въздушното пространство няма да бъде затваряно към този момент. Увеличават се с бързи темпове и инфектираните в Германия - 18 794, като през днешния ден е регистриран рекордно огромен брой позитивни проби за ковид от 3474. Жертвите са 53, което е с 9 повече по отношение на данните от четвъртък. 

Броят на инфектираните по целия свят е 265 867, жертвите са 11 180. Излекувани са 90 603

Съединени американски щати заяви, че прекратява всички елементарни визови услуги по света. В службите за пътешестване в американските посолства и консулства към момента се обмислят незабавни визи, в случай че има съответна причина за тях.

Българското Министерство на вътрешните работи разгласи, че картината по нашите границите не се различава кой знае какъв брой от през вчерашния ден. Не може да се пътува с коли, микробуси или рейсове през Сърбия, Македония и Турция. Там се позволяват единствено камиони, като на Капитан Андреево трафикът е мощно усложнен. Движението е позволено през Румъния  - ГКПП Видин-Дунав мост,  ГКПП  Русе-Дунав мост, ГКПП Дуранкулак. Там трафикът е натоварен за товарни коли на излаз. На границата с  Република Гърция  трафикът е естествен на всички гранично-пропускателни пунктове.

Най-важното, което се случава по света:

- Европейската организация за битка с измамите (ОЛАФ) стартира следствие на импорт на подправени артикули, свързани с защитните ограничения против разпространяването на ковид. От ОЛАФ оповестяват, че се продават продукти, които са неефективни или даже нездравословни за здравето. Проверва се импорт на маски, медицински произведения, дезинфектанти и проби. Фалшивите маски се оферират за продажба онлайн в разнообразни страни-членки на цени сред 5 и 10 евро, което е „ почти три пъти повече от естествената им цена “, се споделя в събощение на ОЛАФ.

- Англия подреди на кафенета, пъбове, заведения за хранене, фитнес центрове, кина и театри да затворят порти като мярка в битката с разпространяването на ковид. Премиерът Борис Джонсън разгласи, че заведенията би трябвало да затворят през днешния ден " незабавно, когато могат, и да не отварят на следващия ден ". Въведените ограничения против ковид ще бъдат преразглеждани всеки месец, с цел да се реши дали да бъдат разхлабени. " Някои хора може да бъдат изкушени да излязат на открито, само че аз ги апелирам да не го вършат ". Според Джонсън " вълната на болестта може да бъде обърната ", само че хората би трябвало да стоят надалеч един от различен. 

- Бавария в допълнение стяга ограничаващите ограничения в опит да спре разпространението на COVID-19. От тази нощ жителите на Бавария ще могат да напущат жилищата си единствено в случай че имат основателни аргументи – отиване на работа, извършване на покупки, визити при доктор и аптеката, оказване на помощ за други хора, спорт и разходка на чист въздух. Последните са възможни единствено в случай че са независими или в компанията на хора, с които съжителствате. Премиерът на немската провинция Маркус Зьодер разгласи, че рестриктивните мерки влизат в действие довечера от 24:00 часа и ще бъдат в действие в продължение на две седмици. Според него по улиците към момента има прекалено много хора, които се движат на групи. Зьодер акцентира, че в последните дни е направено доста против разпространението на вируса, само че е належащо още повече. Той сподели, че за нарушителите са планувани съществени санкции. Бавария е измежду най-засегнатите от болестта немски провинции. Провинциите Баден-Вюртемберг, Бремен, Долна Саксония, Хесе и Райнланд-Палатинат също оповестиха, че затварят заведенията за хранене. В Хесе се не разрешават събирания на повече от 5 души, а в Баден-Вюртемберг- на повече от 3-ма. Управата на провинцията Саарланд , която граничи с Франция, взема решение дали да не наложи карантина. 

Полша започва чартърната стратегия „ Полет към дома “ и за жители на страните от Европейски Съюз, заяви Министерство на външните работи. С чартърни полети, изпълнявани от самолетната компания ЛОТ, се основава опция за придвижване от и до Варшава. Резервации могат да се вършат посредством полските посолства и консулства по места. Преди идването си във Варшава с такива полети жителите на държавите-членки на Европейски Съюз е належащо да имат проведен превоз до своите страни по-късно, прецизират от ведомството. 

Със съдействието на посолството ни в Полша през днешния ден на борда на под наем полет на самолетната компания ЛОТ по линията Варшава-София-Варшава ще бъдат качени против възнаграждение български жители, които желаят да се завърнат в България. За задачата е належащо същите да се записват посредством посолството ни във Варшава. Очаква се самолетът за София да излети в 16:40 локално време. Очаква се под наем полет до София от Варшава против възнаграждение да има и на следващия ден, 21 март.  Българските жители, които желаят да се възползват от услугата, могат да се свържат с посолството ни за повече информация на телефони: +48 22 629 40 71; +48 22 629 40 72, за незабавни случаи в извънработно време: + 48 668 668 813. 

- Коронавирусът се популяризира извънредно бързо в последните дни, сигнализира Световната здравна организация (СЗО). Заразата порази първите 100 000 души в рамките на три месеца след появяването си, а идващите 100 000 се разболяха единствено в последните 12 дни. 

- Франция се намира при започване на рецесията, провокирана от ковид, и в момента се борим да ограничим разпространяването на пандемията, заяви президентът Еманюел Макрон. " Това е началото на рецесията. Предприехме фрапантни ограничения, с цел да се преборим с първата вълна. В момента се състезаваме с вируса ", сподели Макрон началото на съвещанието на Кризисния щаб в Министерството на вътрешните работи. Според него " би трябвало да се работи огромно ". Заразените в страната към този момент са съвсем 11 000 души, умрелите са 372-ма. Правителството вкара строги ограничавания, като никой няма право да напуща дома си, в случай че няма категорично позволение за това. Полицията пък заплаши със затвор хора, които нарушават карантината. Ограниченията ще важат най-малко още 14 дни, а съгласно вътрешния министър Кристоф Кастанер има много " идиоти ", които няма да ги съблюдават. Извършени са десетки хиляди полицейски инспекции, над 4000 души са санкционирани досега. 

- Европейски Съюз е отворен за искането на английския министър председател Борис Джонсън за удължение на договарянията за Брекзит з аради пандемията от ковид, разгласи шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен  в изявление за Deutschlandfunk. Тя споделя, че разговорите продължават, макар че основният преговарящ на Европейски Съюз Мишел Барние е с позитивен тест за COVID-19. Британският му сътрудник Дейвид Фрост разгласи, че си е наложил карантина, защото имал " леки признаци " на ковид. Той не се е виждал с Барние от преди две седмици, когато беше обещано началото на комерсиалните договаряния сред Брюксел и Лондон. 

Фон дер Лайен прикани управляващите във всички страни от Европейски Съюз да окажат поддръжка на фирмите, изпаднали в усложнения поради пандемията. " Пари трябва да се налеят в стопанските системи, за да се построи мост за фирмите “в тези сложни времена " и „ откакто се оправим с вируса, ще имаме потребност от всички компании, които в този момент поддържаме, с цел да помогнем на стопанската система “, сподели тя. Шефката на Европейска комисия повтори, че Брюксел ще направи всичко допустимо, с цел да подпомогне икономиката на Общността. Тя добави, че Европейска комисия обмисля опцията да се разхлабят разпоредбите за задълженията. " Сега би трябвало да бъдем гъвкави и великодушни ", безапелационна е Урсула фон дер Лайен.

- Южна Корея стартира да тества за ковид всички европейци, които идват на територията й, разгласи Министерството на здравеопазването. Мярката влиза в действие в неделя. Азиатската страна през днешния ден разгласи нови 87 случая на COVID-19, с което общият брой на инфектираните там към този момент е 8 652. Починалите са 94. Броят на инфектираните в Южна Корея регистрира спад, което съгласно лекарите е знак, че пикът на болестта отминава.

- В Съединени американски щати   Илон Мъск разгласи, че е подготвен да стартира произвеждане на апарати за билодробна вентилация , от които Ню Йорк изпитва остра потребност. Мъск изясни в " Туитър ", че „ Тесла ” създава за потребностите на електрическите автомобили системи за отопление и вентилация, а „ SpaceX ” – галактически апарати със системи за поддържане на живот. И за компанията не би било проблем да се създаде и уреди за беродробна вентилация. Кметът на Ню Йорк - Бил де Блазио, незабавно съобщи, че градът се нуждае от такива апарати колкото може по-скоро, тъй като за 2-3 седмици лечебните заведения ще изчерпят изцяло запасите си от най-необходимите средства о се нуждае от 15 000.

- Сърбия затваря безусловно всички свои гранични пунктове за влизане на нейна територия. Мярката влиза в действие от 9 ч. българско време, само че не важи за товарни камиони. Вчера опашката от камиони за влизане в България стигна повече от 15 км. Още по-голямо скупчване се образува на границите с Румъния и Турция. На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ нощес опашката от товарни коли надвиши 35 километра. Причината - прецизните инспекции и култивиране на документите на граничните управляващи.

- Всички гранични пунктове в  Северна Македония са затворени за чуждестранни граждани, пасажери и превоз, с изключение на за директно прекосяване на камиони, за представители на дипломатическия корпус и притежаващите съответното позволение. На жителите на Северна Македония е неразрешено да напущат страната, съобщи БГНЕС.

Хърватия  ограничи директния транспорт през територията си, оповестиха от Министерство на външните работи. Решението влезе в действие нощес и ще се в ползва в следващите 30 дни. Камионите, които минават директно през Хърватия, могат да влизат в страната единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт Брегана и Мацель, които са на границата със Словения; ГКПП Горичан и Дубошевица - на границата с Унгария;  Граничен контролно-пропусквателен пункт Нова Села, Стара Градишка и Славонски Шамац - на границата с Босна и Херцеговина; единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт Баяково - на границата със Сърбия. През територията на Хърватия всички МПС ще да се движат в полицейски ескорт, а почивки и зареждане с гориво ще се реализират единствено на авансово избрани за това места.

- Американският щат Калифорния разгласи карантина в опит да спре разпространяването на COVID-19. Властите призоваха съвсем 40-те милиона поданици да останат по домовете си и да излизат единствено в последна нужда. В Калифорния ще работят единствено аптеки, бензиностанции и магазини за хранителни артикули. Губернаторът на щата Гавин Нюсъм предвижда, че към половината от жителите ще се заразят с ковид в идващите няколко седмици. До момента броят на инфектираните в Съединени американски щати е 14 366, жертвите са 217. Заради пандемията президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отмени насрочената за юни среща на водачите на страните от Г-7 в резиденцията му в Кемп Дейвид. Лидерите на страните от Г-7 ще беседват по видеоконферентна връзка.

- Испания разпореди всички хотели на нейна територия да се затворят, с цел да оказват помощ за попречване на разпространяването на ковид. Мярката постановява преустановяване на публичното прилагане на всички хотели, хостели, частни квартири и туристически места за настаняване за краткосрочни престои. Испания се подрежда на второ място в Европа като най-пострадала от COVID-19.  Заради тежката обстановка на работа ще бъдат върнати пенсионираните лекари и медицински сестри. Ще бъдат назначавани в лечебните заведения и студенти, които са в края на образованието си.

- Бразилия затваря сухопътните си граници за европейци и жители на доста азиатско-тихоокеански страни в опит да ограничи разпространението на ковид, след като Мексико и Перу оповестиха вчера първите смъртни случаи. В Бразилия са потвърдение 621 инфектирани с COVID-19, а жертвите са 6. Новите ограничения ще са в сила 30 дни и важат за гости от Европейски Съюз, Англия, Исландия, Норвегия, Швейцария, както и от Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Малайзия. Мерките не се отнасят за бразилски жители, както и за работещи в страната или членове на фамилии. Властите в Рио де Жанейро пък забраниха посещенията на известните плажове, измежду които Копакабана и Ипанема.  Аржентина разгласи превантивна и наложителна карантина от през днешния ден до 31 март.

 

Събитията от миналото денонощие може да наблюдавате тук
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР